Frankrijk staat natuurlijk bekend om zijn verrukkelijke kazen. We smullen dan ook dagelijks van de Bleu d’Auvergne, Cantal, Camembert, Saint Nectaire en zulk soort heerlijks, we zijn in de meeste gebieden zelfs geweest. Toch had ik laats weer sinds tijden een genot met het peuzelen aan een voor mij nieuw kaasje Mimolette op mijn zelf gebakken bruine boterham. Met een flinterdun laagje roomboter genoot ik van de oude kaas brokjes.
Toch eens opzoeken dacht ik wat dat voor kaas is. Bleek het volgens de Fransen een typisch Nederlandse kaas te zijn. Een verhaal apart.
Toen in de 17e eeuw de import van buitenlandse melk producten in Frankrijk werd verboden door de staatsman Colbert, startte men in Lille in Noord-Frankrijk de productie van een eigen Franse 'Edammer'. Die kreeg de naam 'Mimolette' ('mi molle' = 'half zacht') maar is in Lille ook bekend onder de naam 'vieux Hollande' en in de rest van Frankrijk ook wel
als 'boule de Lille'. Sindsdien is er onenigheid over de vraag of de Mimolette nu Nederland
is of Frans. De Franse Mimolette ziet eruit als een soort oude roestige kanonskogel terwijl het huidige Nederlandse Edammertje een mooi glanzend rood bolletje is.
Toch wel frappant dat ik uit al die kazen precies de Hollandse kaas weet te kiezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten