zondag 17 juni 2012

Lauzes lozen

Heel hard gewerkt dit weekeind. Tekst komt nog maar daar ben ik nu te moe voor !
 De foto's spreken eigenlijk wel voorzich, gewoon heel veel sjouwen. er in en er uit.
Nu eerst voetbal kijken.
Lauzes zijn platte gekapte natuurstenen dakpannen uit de streek Limousine.

Mijn vader is de gefortuneerde eigenaar van wel vier schuren, groot en klein helaas nu allemaal ingestort. Vroeger werden de daken van huizen en schuren in deze streek bedekt met lauzes. Nu meestal vervangen door moderne en veel lichtere dakbedekking. Lauzes zijn namelijk enorm zwaar voor de dakconstructie en opgehangen aan een pen – gat verbinding in hout is zwaar ouderwets. Constructie info: http://www.architecture.castagnols.com/files/BOUWEN%20IN%20FRANKRIJK%2011%20Lauze.pdf
OK, die lauzes liggen dus al wat jaren op de grond overwoekerd door braam en slechts een abri voor wat donkere kevers, slakken en regenwormen. Nu hebben ze het daglicht weer gezien en zullen ze bij ons een mooi nieuwe plek krijgen. Niet op het dak maar op de grond. Wij gaan ze gebruiken als terrastegels. Terrastegels zijn namelijk reete duur dus hebben we deze twee bloedmooie dagen gebruikt met bevrijden lauzes tussen het ingestorte puin met risico voor eigen leven met hangende balken boven ons hoofd en kans op omvallende gevels. Maar het is gelukt en we zijn na zo ‘n  5x heen en weer rijden met een aanhanger gevuld met +/_700 kilo toch in het bezit gekomen van een aardige terrasbedekking voor de jardinez, oftewel de tuin achter het huis. Rond het huis bij de schuifpui en de toekomstige keukendeur zullen deze eeuwen oude met de handgekapte stenen uit de streek ons plezier geven.
Nu we toch met sjouwen en de aanhanger bezig waren hebben we ook maar even de porseleine douchebak en wasbak verplaatst en het vers gezaagd hout naar de schuur gebracht. Net zo makkelijk.

De auto kan maar net door de smalle doorgang













Er zijn grote joekels en ook kleintjes





De pennen waar ze aan hangen elke Lauze heeft een gat.


1 opmerking:

Anoniem zei

♫ ♪ ♫ 'Daar was eens een meisje Lauze dat wou gaan varen ,dat wou gaan varen'♫ ♪ ♫
Samen met haar lauzenlief gingen gaan ze bewaren, gaan ze bewaren ♫ ♪ ♫
al die lauzen gaan ze bewaren voor een terras !

Bewaarder