dinsdag 4 november 2008

Leeg meer!


We wonen niet ver van een meer. Dit meer trekt in de zomer behoorlijk veel toerisme aan. Er is een camping aan het meer, je kunt er zwemmen, varen en waterskiën. Het meer is een stuw meer. De stuwdam, le barrage de la Valette is in 1949 gebouwd en het water is afkomstig van de rivier de Doustre. Het totale meer oppervlak is 230 hectare. Marcillac wat vlak bij de rivier ligt heeft gewoon een stuk grond hieraan opgeofferd.
We hebben vaak genoten van het heerlijke koele water, zeker op rustige gelegen gebieden is het met de volle begroeiing aan de rand een fijne natuurlijke zwemplek. Maar toen we gister een ronde maakte langs ons plekjes, zagen we tot onze grote verbazing dat het meer zo goed als leeg is! Het anders zo mooie spiegelende wateroppervlak was veranderd in een zandstenen bodem, grijs en beige zonder enig spoortje groen of verkleefd en verdroogd leven!
Nu blijkt, dat omdat er deze maanden altijd veel neerslag wordt verwacht, de gemeente het meer bij voorbaad leeg laten lopen. De oude weg van voor 1949 met bruggetjes zijn nog altijd zichtbaar even als de omgezaagde bomen. Bizar, terwijl het vochtig is en regent, lijkt het alsof het door hitte te zijn opgedroogd en veranderd in een maanlandschap.




Geen opmerkingen: