woensdag 28 oktober 2009

Jaarlijkse chrysanten markt

Zondag is het Toussaint of te wel Allerheiligen. Weer zo’n dag die de katholieke kerk gepikt heeft van de Kelten om hun geloof een beetje geaccepteerd te krijgen bij de bevolking.
Oorspronkelijk heette deze dag bij de Kelten, Samhain en stond in het teken van de geesteswereld van de doden.

,
Toussaint zoals de vrije dag van 1 november heet heeft eigenlijk nog steeds dezelfde lading. Als invulling hieraan kopen de Franse massaal Chrysanten om neer te leggen bij het graf van hun gestorven familieleden.
,
De bloem Chrysantium komt uit Japan en is pas 1688 in Europa ingevoerd. De nobele bloem staat daar symbool voor lang en gelukkig leven. De naam Chrysant komt uit het Grieks en is een samentrekking van Chrusso, goud en Anthemon, bloem. Goudebloem.
,
Waarom de Franse voor deze bloem hebben gekozen is mij niet duidelijk, misschien gewoon omdat ze lang mee gaan, wel handig voor een bosjesbloemen bij het graf. Wat de Franse van 837 toen Paus Gregorius IV Allerheiligen invoerde tot 1687 hebben gebruikt voor bloemen is mij een raadsel.?
,
En…. al moet je de Franse geen Chrysant als bloemetje uit beleefdheid geven, bij mij staan de roestoranje bloemen gewoon op tafel, mijn moeder heeft tenslotte geen graf, haar ziel is overal waar mensen haar met liefde herdenken.

Geen opmerkingen: