donderdag 10 september 2009

vreemd die Franse toch..


Jeroen is voor de winter komt de kachel in de woonkamer met bijbehorende schoorsteen aan het klaar maken. Elke klus in het hoofd lijkt altijd veel makkelijker dan het is in de praktijk.
Blijkt vandaag maar ook gister en eigenlijk elke dag weer.
Gister zijn we opzoektocht gegaan naar hittebestendige plaat om tussen het plafon waar de roestvrijstalen schoorsteenbuis het hout raakt een koof mee te kunnen maken.
Jeroen wist van Nederland dat er speciale gipsvezelplaat bestaat onder de naam Farmacell.
Eergister is Jeroen alleen op pad geweest en niemand had gehoord van Farmaceel maar hij kwam wel terug met een Thermisch Carton, wat ook hittebestendig is maar heel dun en flexibel. Bij ons plaatselijke Batiland zou Fred informeren bij een collega hier over maar zo snel wist hij geen oplossing.
Gister zijn we naar de Haard en CV installatie specialist Du Luc in Tulle geweest en die heeft ons doorgewezen naar Chez Plaque waar wij ook al bekend zijn bij hun administratie. Aangekomen in het magazijn hadden de drie werkers om ons heen een goed luisterend oor naar mijn stuntelige Franse spraak maar dachten wel met ons mee en kwamen op het idee, na een kwartier de hoofden schudden en vertwijfeld kijken om Rock Flame te gebruiken, maar ja dat is een soort steenwol maar dan net iets onvlambaarder. Niet wat wij zochten.
De balie Chez Plaque kende zeker wel de firma en het materiaal van Farmacell maar om een een of andere duistere reden die mij ontging konden zij de platen niet bestellen.
Na veel verder vragen van mij kant, “heeft u dan niet een soort gelijkend materiaal?” kwam uiteindelijk een hele mooie cataloges in mijn handen terecht van Promatect ‘ protection passive contre l’incendie’. Ja, ik vind incendie ook geen goede naam voor brand, bij mij gaan ieder geval geen alarmbellen rinkelen bij het zachte woord geluid incendie maar goed dat is taal emotie.
Wij waren allang blij iets echt op het spoor te zijn en waren reuze benieuwd naar het materiaal.
‘Ga maar kijken bij de magazijnwerkers die wijzen je wel waar het is’. En warempel daar lagen prachtige hittebestendige onbrandbare vezelplaten van 25mm dik die de mannen voor ons ook nog in drie bruikbare stukken hebben gezaagd.Voldaan dat we ons speurtocht met trofee konden afsluiten stapten we in de auto, maar de vraag rees ‘waarom die rare Fransen niet hun spullen willen verkopen?‘. Waar is hun commerciële inslag? Waarom zei de vent niet ‘Nee mevrouw we hebben geen Farmacell maar we hebben wel Promatect dat is precies wat u zoekt, een prima product, loopt u maar even mee’ Nee, hoor na lang zeuren en trekken kom ik eruit eindelijk achter wat ze hebben. Wat handel betreft kunnen die Fransen nog wel wat leren van de Nederlanders.
Pffffffff

Geen opmerkingen: