vrijdag 10 april 2009

Toiletplan

Omdat we onze en bezoekers toilet niet in woonkamer wilden, moesten we een oplossing daarvoor zien te vinden. Typische oude Corrèziene huizen hebben een Cantou Bassiere (niet gevonden in het Franse dikke v Dale woordenboek)( zie foto twee verschillende en de onze). Waartoe het vroeger gediend heeft kan ik dus niet precies terug vinden, maar de 82 jarige buurman van mijn vader heeft mij ooit verteld dat het was om dieren in te slachten ( maar ja, hij is wel een sadistje) aan kerven in de stenen kan je wel zien dat het ieder geval intensief gebruikt werd en geen sier ruimte was. Noten, groente,huiden en vlees werd daar waarschijnlijk bewaard en bewerkt.


Oké, terug naar het toilet. We kwamen dus op het idee om de bassiére die een uitstulping van het huis is en tevens achteringang te gebruiken voor extra aanbouw voor toilet, washok en achterentré. Perfect plan. En als we dan toch een plat dak achter hadden konden we daar meteen een balkonterras van maken met een glazen pui in onze slaapkamer.

Jeroën begon te graven. We hebben een soort dijk achter en die moet afgegraven worden. Eerst met de minipelle maar al snel bleek dat onder die jaren lang verzamelde humus laag toch rots zat. Poreuze stukken wist Jero nog met de graafbak van de CAT weg te krijgen, maar al gauw werd de rest hand werk. Toen ik terug kwam van Nl had Jero een ander idee.
In plaats van wc achter te plaatsen langs de muur, zou de uitbouw verschuiven naar het midden van het huis. Met als rede, de rots is daar iets zachter… ok.

Om daar te komen was Jero langs ons huis aan de rechterkant het bos pad op naar de dijk over het midden van ons land zo bij de schuurdeur begonnen met graven, bij schuur hebben we dus nu een groot afgegraven plateau. Vandaar uit kon hij verder graven voor ons huis.
En nu dus met de hand bikken…






Geen opmerkingen: